Et lite skattekammer med lange håndverkstradisjoner finner du i Torvgata 14. Hit valfarter mange for å sikre seg noen av de mange fristelser som far og sønn Skaarup kan trylle frem og har gjort i mange tiår allerede. Her kan du lese litt om vår historie.
Skaarups senior
I året 1954 begynte Leo Skaarup å bake professionelt hos Saxo Wiegell, en svært dyktig læremester fra Østerrike som hadde konditori og bakeri på Amager i København. Deretter fortsatte han sin karriere hos Jens Jensens konditori også på Amager. Her på filmen kan dere se hvordan livet og tiden var den gang. Filmen er iscenesatt slik at en opplever en ung Leo som sovner og drømmer om sin fine jobb.
Tilknyttning til Kragerø i århundrer
På livets reise treffer Leo sin utkårete i lille Brevik og her blir han introdusert for det fantastiske ferieparadiset Kragerø gjennom hennes familie som har holdt til der i århundrer. 70- og 80-tallet ble preget av mange ferieturer til Kragerø og Langtangen, og det var i den forbindelse, at Leo fikk kontakt med Roy Tellefsen som drev bakeri og konditori i byen.
Noen år skulle det gå, men etterhvert ble Roy og Leo enig om overtakelse av familiebedriften som hadde startet opp i 1913 ved Hans Tellefsen, bestefar til Roy.
Roy Tellefsen
3. generasjon bakere
Konrad Tellefsen
2. generasjon bakere
Til høyre/over kan man lese litt om overtakelsen av bakeriet og under går vi litt mer inn på historien til Tellefsen familien som vi kjøpte bakeri av i 1986.
Det var harde kår denne gangen og Hans måtte pantsette vinterfrakken sin for å kjøpe de første kiloene med mel. Det ble rodd ut fra byen til Jomfruland med så lite som to brød for noen få skilling. Etterhvert fikk de også en hest, som de red med hest og vogn helt ut til Gofjell med bakevarer, se bilde til venstre/under.
Tellefsen flyttet sin bakeridrift fra Kilen inn til byen da han fikk muligheten til å etablere sin virksomhet på Kirketomta. På bilde kan man se bygningen som i mange år huset et velrenomert bakeri og konditori i Kragerø.
På 30-tallet var det en blomstrende tid for bakerier og konditorier til tross for at det ellers var de såkallte harde 30-årene. På det meste kunne man telle hele 17 bakerier og konditorier i Kragerø. Et av de med en bedre beligenhet var "Thorvald Hansens Conditori" på Torvet. Da han ga seg så overtok den hjemvendte amerikafarer Ragnar Pedersen, som bragte med seg mange nye spennende oppskrifter og kaker.
Her ser vi at konditoriet har skiftet hender og heter nå "Ragnars Konditori". Ragnar som vi også ser bak disken på bildet til høyre gjorde stedet raskt til et svært populært møtested.
Tellefsens bakeri var etter 2. Verdenskrig en av de allerførste i byen til å få muligheten til å kjøpe en bil. Chevroleten som ble anskaffet kan ses kjøre inn på Torvet på bilde her.
Da Ragnar Pedersen ga seg benyttet Tellefen sjansen til å etablere seg på den populære møteplassen på Torvet.
Etter at Tellefsen overtok bygningen på Torvet, bygde de den om til å huse bakeriutsalg i 1. etasje, kafeteria i 2. etasje og i 3. etasje ble det servert småretter. Fasaden fremstod nå ganske annerledes enn før, og slik var det da vi i 1986 overtok av Tellefsen igjen. Når vi overtok bar 3. etasje dog preg av, at det var noen år siden de smårettene hadde blitt servert der. Kafeteriaen drev vi 1 års tid, men tiden hadde løpt fra konseptet og de neste 19 årene ville det bare bli bakeriutsalg i 1. etasje. Begrepet "Tellefsen på Torvet" var noe alle i Kragerø eller med tilknytning til byen kjente til.
I juni 1986 overtar familien Skaarup det tradisjonsrike bakeriet og konditoriet. Utsalget får et løft med ny innredning og fasade, noe som umiddebart gir en 40% omsetningsøkning.
En tradisjon vi hadde var å lage fine juleutstillinger i vår utsalg, spesielt det på Torvet. Da var det konditor Erik Skaarup som stod for idéer og utforming av årets temaer, presentert i form av festlige marsipanfigurer. Se filmsnutt for å få en liten smakebit på hvordan en juleutstilling kunne se ut. Klikk her.
Det var ikke bare på Torvet at Tellefsen hadde utsalg. Det var også et utsalg i tilknytning til bakeriet på Kirketomta. Også her spanderte vi helt ny inredning og det lille utsalget var et kjærkomment tilbud for mange på vei fra byen. Da kunne de enkelt stikke innom og ta med seg litt brød og kaker på siste stykke av hjemveien.
Produksjonen og behovet for plass til bakeri og pakkeri vokste slik, at etter bare noen få år så måtte utsalget vike.
Bedriften vi overtok bar preg av lite nyutvikling gjennom mange år, men hadde mange gode tradisjonsrike varer i sitt sortiment.
Når Leo steppet inn med sine danske bakekunnskaper og erfaringer fra et kresent Københavner publikum var det lett å begeistre Kragerøinnbyggerne med nyheter innen brød og kaker.
Fra å være en beskjeden bedrift med 8-10 ansatte økte produksjonen og suksessen så fort, at vi innen få år var blitt 40 ansatte, leverte ut 5-6000 brød daglig pluss kaker og alt det andre. To større lasterbiler ble fylt opp og sendt oppover i fjordene til Porsgrunn og Skien med ferske bakevarer hver dag, i tillegg til at vi dekket det meste av dagligvarehandel og egne utsalg i Kragerø.
I det gamle bygget på Kirketomta ble det gjort betydelige investeringer i maskiner og ny teknologi for effektiv og god produksjon. I filmen får man et innblikk i hvordan driften var på denne tiden.
Med suksessen og de lyse fremtidsutsiktene samt det å vokse opp med både en far som baker og to onkler, så ble det naturlig for sønnen Erik å utdanne seg til både konditor og baker. Her et bilde fra konditorlinjen ved teknisk skole i Ringsted, der man ser unge Skaarup med et brett kuvertbrød.
Eriks iver og innsats innen fagområdene baker og konditor ble etterhvert belønnet med håndverksmedaljer i begge fag som ble utdelt av sittende konge eller dronning i Danmark.
Kjedesammenslåinger i dagligvarebransjen gjorde livet vanskelig for en mellomstor bedrift. En av mange omstillinger som kom i de neste årene ble å bygge seg ned til kun å ha egne lokale utsalg. Det industrielle kappløpet ga små marginer og mye slit.
I 1999 bestemte familien Skaarup seg for å starte opp et helt nytt konsept nede i Kragerøs gågate. Stedet ble kallt "Skaarups bakeri og konditori" og var inspirert i innretning av en ekte amerikansk diner, der all produksjon ble gjort bak glassvegger, slik at kundene kunne se hvordan alt gikk til. Hensikten var å vise håndverket og at varene ble fremstillt ferskt foran øynene til dem som skulle spise det.
Her introduserte vi også de nye kaffetypene Cappuccino, Caffe Latte m.m. og i disken kunne vi friste med produkter som påsmurte bagels, cinnemon rolls, brownies, cockies, muffins, doughnuts m.m.
Det var her i Skaarups utsalget at vi i årene som fulgte utviklet vår berømte og ettertraktet konditoriskrem og sorbéter. Isproduksjonen økte for hvert år og vi så tydelig at vi hadde truffet blink med nok en nisje.
Skaarups is skulle etterhvert bli en skikkelig snakkis blant både Kragerø innbyggerne og de tilreisende.
I 2011 trengte Erik en liten pause fra faget og startet "Playmobilbutikken". Et leketøy som Erik hadde samlet på siden han var liten og som han hadde mest av i hele verden, og kunne mest om. Det ble en umiddelbar suksess, men etter to-tre år begynte det å krible igjen etter å lage noen gode ting. I disse årene hadde Leo opprettholdt en liten hobbyproduksjon som ble tilbudt lokalt et par dager i uken. Siden 2014 har det vært fullproduksjon av iskrem. Etterhvert har det ballet på seg med vår egen marsipan, sjokolade m.m., og nå har vi bygd et komplett bakeri på Helle, og tilbyr mange forskjellige spesialiteter.
Idag holder far og sønn fortsatt på og leverer ferske bakevarer av beste kvalitet til utsalget i sentrum. Det har blitt mange bein å stå på for den lille bedriften som med eget bakeri, isfabrikk, juicery og konfektavdeling med egen marsipan, sjokolade mm. virkelig har fått sving på sakene. Det er en fornøyelse å drive på når varene er blitt så etterspurt og stort sett alltid selges ut. Firmaet ser ut til å gå en lys tid i møte og er optimistiske om fremtiden og videreutviklingen av nye produktsegmenter. Godt håndverk vil alltid bestå.
Vår erfaring - vår kreativitet - vår fremtid
Juniormester
Daglig leder
Seniormester
Copyright © Med enerett